ALMANYA’NIN KISA TARİHİ Mary Fulbrook, ALMAN KİMLİĞİ Harold James

Almanya’nın Kısa Tarihi, Mary Fulbrook, PhD, Prof, Alman Tarihi, Uni Coll London, UK-2004, Tr-2011,Boğaziçi Uni Yayın, Çeviri: Sabri Gürses, 263 sf.

Alman Kimliği, Harold James, PhD, Prof, Alman Tarihi, Princeton Uni, USA-1989, Tr-2000, Kızılelma Yayın, Çeviri:İsmail Türkmen, 284 sf.

Doğal engellerden yoksun, sürekli savaşlar yaşamış ve kesintisiz askerlik yapmış (Prusya, “ülkesi olan ordu” konumundaydı), benzersiz yaratıcılığa ve benzersiz yıkıcılığa sahip, geçmeyecek geçmişi olan, şairler-düşünürler-besteciler ülkesi: Almanya.


Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu ve Habsburg İmparatorluğu gibi 2 büyük Cermen imparatorluğunun yüzlerce yıl boyunca birlikte varolması, ortak dil ve farklı siyasetin getirdiği çelişkilerle, yerel güçlerin (300‘den fazla prenslik) kalıcılığına ve geç merkezileşmeye (Napoleon işgaline tepki sonucu birleşilmiştir) neden olmuştur. Bu geçmiş, birlikte belirleme (konsensus) ve bir otoriteye (eşitler arasında 1.ye) devretme geleneğinin bugüne dek sürmesini sağlamıştır. 

İki imparatorlu hal, kilise topraklarının dağıtımının Papa tarafından yapılmasına (Fransa’da Kral’ın yetkisinde) ve yeni rahip atamalarını  yapmayan Papa‘nın 1/3 toprağı eline geçirmesine yol açmıştır ki bu durum prenslerin Martin Luther‘i ve Protestan Reformunu desteklemelerinin asli nedeni olmuştur.

-Almanya, “Burjuva Devrimini yap(a)madığı ve Yönetici Seçkinlerinin devamlılığını sağla(ya)madığı” şeklinde değerlendirilmekte ve bu yorum hala tartışılmaktadır.

Antik Yunan‘ı mükemmellik, estetik ve akıl yönünden taklit edebilen, Humboldt ile merak-araştırma-birikim temelli eğitim sonucunda 1890’da İngiltere’nin 2 katı bilim insanına ulaşabilmiş;  1835‘de 6 km olan demiryolunu 1870‘de 19000 km‘ye, 1950‘de 500 bin olan otomobil sayısını 1980‘de 23 milyona çıkarabilmiş bir planlama ve disiplin toplumu.
[Almanya, uzun araştırmalar sonrasında en iyi görülenin alınmasıdır (geç kalmalar ile sonuçlansa bile) (M.Weber)].



“Derin/yüce olan için ticari değerlerden vazgeçebilme” çok eski bir Alman geleneği olup, mevcut yüksek kamu ahlakı standardının nedenlerinden biridir.













Categories: ALMAN KİMLİĞİ, ALMANYANIN KISA TARİHİ, Harold James, Mary Fulbrook | 2 Yorum

Yazı dolaşımı

2 thoughts on “ALMANYA’NIN KISA TARİHİ Mary Fulbrook, ALMAN KİMLİĞİ Harold James

  1. Almanya bile burjuva devrimini yapamadıysa Türkiye'nin ne aşamada olduğunu düşündüm?

    -“Derin/yüce olan için ticari değerlerden vazgeçebilme” çok eski bir Alman geleneği olup, mevcut yüksek kamu ahlakı standardının nedenlerinden biridir.” İşte Almanya'nın başarısının nedeni!

    Beğen

  2. -“Derin/yüce olan için ticari değerlerden vazgeçebilme” çok eski bir Alman geleneği olup, mevcut yüksek kamu ahlakı standardının nedenlerinden biridir.
    İnanılmaz bir standart bu, bir toplumun önüne böyle hedefler koyabilmek gerçekten mümkün mü acaba bizim için kesinlikle mümkün değil.

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.